Zeliha Aksaz Şahbaz’dan,"Down Sendromlular Günü" Açıklaması

21.03.2024

21 Mart Down Sendromlular Günü nedeniyle açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, “Down Sendromu, ülke, millet veya sosyo-ekonomik statü farkı gözetmeksizin herkesi etkileyebilir. Down sendromlu bireylerin izole edilmeden sosyal hayatta yaşamaları önemlidir" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı , Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz,"Down Sendromlular Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Bugün 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü! Down sendromu, bir kromozom anomalisidir ve yaşamımıza benzersiz bir renk katar. Sıradan bir insan vücudunda 46 kromozom bulunurken, Down sendromlu bireylerde bu sayı 47'dir. Down Sendromu, ülke, millet veya sosyo-ekonomik statü farkı gözetmeksizin herkesi etkileyebilir. Anne adaylarının yaşları ilerledikçe risk artar. Bu sebeple, doğum öncesi dönemde annelerin bilinçlendirilmesi ve gerekli tarama testlerinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Otizm Eylem Planı'nın acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen, Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, 'Down Sendromu, Otizm Ve Diğer Gelişim Bozukluklarının Yaygınlığının Tespiti İle İlgili Bireylerin Ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu' raporunun da bir an önce uygulanmaya başlanması gerektiğinin altını çizdi.

Gelişimci ve kapsayıcı tutum ile down sendromlu bireylerin sosyal hayatta, tüm insanlarla birlikte izole edilmeden yaşamaları çok önemli olduğunu vurgulayan, Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz,” Bu yönde emek harcayan tüm birey ve kurumların mücadelesinde, partim ve şahsım adına her zaman yanlarında ve dayanışma içinde olduğumuzu bildiririm. Onların yaşamlarını desteklemek için elimizden geleni yapacağımızı ifade etmek istiyorum. Sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir yaşam dileğiyle.