Yankı Bağcıoğlu AYM’nin Kayyum Yasası ile İlgili Kararını Değerlendirdi: THK ve TESUD Gibi Köklü Kurumlarımızın, Artık Kendi Organları Eliyle Yönetilebilecek Olmaları Önem Taşıyor

05.04.2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin derneklere kayyum atanmasını düzenleyen yasanın iptal kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kararın örgütlenme ve dernek kurma özgürlüğünün güvence altına alınması açısından önem taşıdığını belirten Yankı Bağcıoğlu, “Özellikle Türk Hava Kurumu (THK) ve Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) gibi köklü kurumlarımızın, artık kendi organları eliyle yönetilebilecek olmaları önem taşıyor. THK'nın 1925'ten beri süregelen mirasının, kayyum uygulaması sonrası yeniden canlandırılmasını ümit ediyoruz.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, yaptığı açıklamada, "Kamuoyunda ‘Süleyman Soylu Yasası’ olarak bilinen ve derneklere kayyum atama yetkisini içeren yasanın iptal edilmesi, demokratik hak ve özgürlüklerin yeniden kazanımı adına önemli bir adımdır. Bu kararın alınmasında CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in gösterdiği çaba önemli bir rol oynamıştır. Kendisi, yasanın iptal edilmesi sürecinde çabaları sayesinde sivil toplum kuruluşları artık demokratik bir ortamda faaliyetlerini sürdürebilecekler. Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bu karar, uzun zamandır baskı ve keyfi uygulamalarla mücadele eden sivil toplum örgütleri ve dernekler için umut oldu." dedi.

Bağcıoğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

“Anayasa Mahkemesi (AYM), İçişleri Bakanlığı’nın derneklerin faaliyetini durdurma ve yönetimini görevden alarak kayyum atama yetkisi veren kuralı ‘dernek kurma özgürlüğüne’ aykırı bularak iptal etti. Yüksek Mahkeme, iptal ettiği düzenlemede, kayyumun ne kadar bir süreyle atanacağına yönelik hüküm bulunmamasını kararına gerekçe gösterdi. AYM, düzenlemedeki belirsizlik nedeniyle, hakkında ceza davası açılmayan dernek organı üyelerinin de görevden uzaklaştırılabildiğine dikkati çekerken, düzenlemenin soyut olduğunu ve ‘ölçüsüz bir sınırlamaya neden olduğunu’ vurguladı.

AYM'nin iptal kararıyla birlikte uzun süredir belirsizliğin hâkim olduğu, kaygı ve endişelerle yönetilen Türk Hava Kurumu ve Türkiye Emekli Subaylar Derneği gibi kurumlar artık özgürce faaliyet gösterebilecek. Bugüne kadar keyfi uygulamalara maruz kaldıkları için dernek üyeleri ve kurum çalışanları zor günler geçirdi. Ancak bundan böyle karar mekanizmaları daha şeffaf işleyecek.”

CHP'nin başvurusu sonucu alınan kararın önemine dikkat çeken Bağcıoğlu, “CHP, derneklere ilişkin düzenlenmeler içeren kuralın iptali için AYM’ye başvurdu. İptal başvurusunda, kanundaki kurallarla, örgütlenme özgürlüğünün gerekli ve ölçülü olmayacak şekilde sınırlandığı, dernek ve vakıfların anayasal ve uluslararası insan hakları standartlarına aykırı şekilde denetim altına alındığı ve kuralların amacının sivil toplumu kontrol altına almak olduğunu ısrarla söyledik.” dedi. Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın, Türkiye'nin demokratikleşme sürecine önemli bir katkı sağlayacağını ve hukukun üstünlüğünün güçlenmesine vesile olacağını belirten Bağcıoğlu, TBMM'nin bu süreçte yeni bir düzenleme yapması gerektiğini vurguladı. Bağcıoğlu, Türkiye'nin demokratik standartlarının yükseltilmesi ve insan haklarının korunması adına atılan bu adımların önemli olduğunu ve CHP'nin bu süreçte demokratik hak ve özgürlüklerin savunucusu olmaya devam edeceğini ifade etti.