Gülşah Deniz Atalar: "Rant İçin Yağmaladıkları Her Bir Karış Toprağın Hesabını Soracağız"

19.04.2024

CHP Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, hükümetin son dönemde art arda açıkladığı arazi satışlarına tepki gösterdi.

Deniz Atalar yaptığı yazılı açıklamada, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca 314 arazinin daha satışa çıkarıldığı duyuruldu. Ülkede ağır bir ekonomik kriz ve işsizlik varken, en ucuz halleriyle satışa çıkan bu taşınmazlar, kıyılar, tatil yöreleri, koylar ihale ediliyor. Bu ülkenin rant için yağmaladıkları her bir karış toprağının da hesabını soracağız" ifadesini kullandı.

Özellikle Muğla ve İzmir başta olmak üzere, turizm bölgelerindeki pek çok denize sıfır arazinin satışa çıkarılmasını eleştiren Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar’ın açıklaması şöyle:

“Ülkenin toprakları, birilerinin çıkarlarına kurban edilmemelidir. Plansız arsa satışlarına ve plansız kentleşmeye artık son verilmelidir. Ülkenin hazinesini de boşalttılar ve finanse etme noktasında çaresiz kaldıkları için kıyıda köşede ne kalmış onları bulup satıyorlar. Satarken de, tapu masrafı almadan ve KDV'den muaf bir şekilde adrese teslim satıyorlar.

Yerel seçimlerden sonra ikinci sırada yer alan AKP, her sıkıştığında başvurduğu satış ekonomisine yeniden yönelmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın web sitesinde yayımlanan ilanlara göre; Muğla, İzmir gibi birçok deniz kenarındaki arsanın yanı sıra Türkiye genelinde birçok arazi satışa sunulmuştur. Bu durum, "Seçim bitti, kasa boşaldı, satışlar başladı" şeklinde yorumlanmaktadır.

AKP, ekonomik krizi bir şekilde fırsata çevirerek iktidara geldi. Ancak bu satışlar ve derin ekonomik kriz nedeniyle AKP'nin gidişi de gerçekleşecek. AKP iktidarı, devasa bir ekonomik enkaz bırakarak çöküyor."

Bu araziler, ülkemizin ortak varlıklarıdır. Kamu çıkarı olmadıkça bu arazilerin satışının gerçekleştirilmemesi gerekmektedir. Sahibi halktır, hükümet değil! Bu çerçevede, bölge halkının, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmadan yapılan satışlar, geleceğimiz için tehlikelidir. Bu nedenle, bu satışların şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi ve halkın görüşlerinin dikkate alınması önemlidir. Geleceğimizi etkileyen bu kararların, toplumun geniş kesimlerinin katılımıyla alınması ve kamu yararını gözetmesi gerekmektedir.”