BASINA VE KAMUOYUNA

05.04.2024

“Hatay İl Seçim Kurulu, Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının Mehmet Öntürk’e verilmesi yönünde karar aldı.

Yüksek Seçim Kurulu’nda Hatay’a ilişkin itirazlarımız ile ilgili süreç devam ederken, sadece maddi hasarları tespit edip düzeltmemizden dolayı bile aradaki fark 2 bin 569’a düşmüşken, Hatay’da iktidar ve il seçim kurulu eliyle iş oldu bittiye getirilmeye çalışılmaktadır.

YSK sistemine göre; Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığında 38 bin 899 geçersiz oy bulunmaktadır. Yani iki aday arasındaki farkın yaklaşık 15 katı olan oy geçersizdir. Bu oyların seçimin sonucuna etki edebileceği açıktır. Hatay İl Seçim Kurulu’nun aldığı karar bu nedenle seçim hukukuna göre değil, siyasi saiklere göre alınmıştır.

Yüksek Seçim Kurulu’nun 9 Nisan 2019 tarihli ve 2272 sayılı kararıyla itiraz olan seçim çevrelerinde, itiraz süreci devam ettiği müddetçe mazbatanın verilemeyeceğine ilişkin karar da il seçim kurulu tarafından yok sayılmaktadır. YSK’da Hatay’a ilişkin itirazlarımız devam ederken alınan bu karar bizi nezdimizde hükümsüzdür. YSK’nın bu kararı il seçim kurulu tarafından yok sayılmaktadır. Anayasa’yı tanımayan, Anayasa Mahkemesi kararlarını yok sayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nden sonra seçim hukukunda en üst yetkili kurul olan Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı il seçim kurulu tarafından yok sayılmaktadır. Bu kararı yok sayan il seçim kurulunun itiraz süreci devam ederken verdiği bu mazbata da meşru değildir.

Bu nedenle, YSK'ya itirazların devam etmesinden dolayı mazbatanın verilmesinin engellenmesi için yarın sabah saat 08.00'de başvuruda bulunacağımızı kamuoyuna duyuyuruz.

Hatay, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ve partimizin şahsi meselesidir.






Benzer Haberler